Verandering van tijdperk

De wereld is volop in beweging. En somberheid is vaak troef. Dat hoeft niet (alleen) het geval te zijn. Het is waar dat het oude vaak niet meer werkt en dat het pijn doet om datgene wat zo vertrouwd was te zien verdwijnen. Maar ook in dit geval is de crisis het begin van iets nieuws. Als je goed kijkt zie je dat er ook veel vernieuwing gaande is in Nederland, dat er als het ware fris jong groen aan het opkomen is. Andersverder.nu wil dat groene blad laten zien.

______________________________________________________________________________
We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk (Jan Rotmans)
______________________________________________________________________________

Vernieuwing

Veel bedrijven, instellingen, managers en werknemers willen in die vernieuwing mee, maar worstelen met hoe dat te doen. Voor je het weet zet je de vernieuwing in met je oude manieren van doen. Dan breng je een structuurwijziging aan, zonder aandacht te schenken aan de onderliggende gedragspatronen van de mensen en constateer je na verloop van tijd dat de vernieuwing niet van de grond is gekomen. Of wil je daadwerkelijk klantgericht worden, maar denkt dat te kunnen doen met dezelfde mensen die jarenlang als ‘hunter’ binnen je bedrijf hebben gewerkt. Dat gaat niet lukken, maar hoe dan wel?

Andersverder.nu gaat over vernieuwing en wil een inspiratiebron zijn, door voorbeelden te geven van vernieuwing die zich nu aan het realiseren is. En ook wat diepgaander kijken naar wat de sleutels zijn tot succesvol vernieuwen, op organisatieniveau, op teamniveau en op individueel niveau. Omdat het vrijwel niemand lukt om zich aan de eigen haren uit het moeras te trekken, kun je ook hulp en ondersteuning krijgen bij die vernieuwing.

Grasduinen
De voorkant van vernieuwing, de overgang tussen 2 werelden, ziet er altijd wat chaotisch uit. Ook deze site heeft enige structuur, maar wordt vooral vrij willekeurig gevuld door blogs over zaken die er toe doen, door verwijzingen naar interessante websites of artikelen. De bezoeker wordt uitgenodigd vooral te grasduinen en inspiratie op te doen.

Veel bedrijven, instellingen, managers en werknemers willen in die vernieuwing mee, maar worstelen met hoe dat te doen. Voor je het weet zet je de vernieuwing in met je oude manieren van doen. Dan breng je een structuurwijziging aan, zonder aandacht te schenken aan de onderliggende gedragspatronen van de mensen en constateer je na verloop van tijd dat de vernieuwing niet van de grond is gekomen. Of wil je daadwerkelijk klantgericht worden, maar denkt dat te kunnen doen met dezelfde mensen die jarenlang als ‘hunter’ binnen je bedrijf hebben gewerkt.