“Ik besloot te dienen.”

“Ik hoop dat de nagedachtenis en saamhorigheid van 4 mei ons helpt om in tijden van ‘ik’, het ‘wij’ terug te vinden. Want niet vanuit het ‘ik’ en het ‘zij’, maar vanuit het ‘wij’, ontstaan de goede dingen.”

Aan het eind van een tijdperk waar het vooral om ‘mij’ ging, en waar de ander voor velen hooguit een ondergeschikte rol speelde om de eigen winst en het eigen belang te bevorderen, zie je momenteel weer een beweging terug. ‘De ander’ of het gezamenlijke staat dan voorop. Dat die houding eigenlijk nooit is weggeweest uit de samenleving, maar hooguit ondergesneeuwd onder het ‘geweld’ van het doorgeschoten individualisme toont een treffend fragment uit de indrukwekkende toespraak van Peter van Uhm bij de dodenherdenking op de Dam op 4 mei 2013. Lees hier zijn volledige toespraak. En bekijk hem hier.